Matematician, membru remarcant al Institutului.
A activat la Institut între anii 1951-1968, devenind un membru cheie (şef de sector şi secretar ştiinţific).
A publicat aici, împreună cu F. Radó, prima monografie din ţară privind nomogramele.
A fost cadru universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (unde a deţinut funcţia de prodecan),
A activat ca director adjunct la Biblioteca Academiei, Filiala din Cluj.
In 1961 este numit Profesor la Institutul Politehnic din Cluj, iar din 1962 este numit Sef al Catedrei de Matematică la această instituţie.
Este un membru remarcant al Scolii clujene de analiză numerică şi teoria aproximării.
(urmeaza a se completa)
Prof. Lascu Bal s-a nascut in 1915 in satul Salasul de Sus, Judetul Hunedoara, fiul lui Bal Ioan si Tirea Maria. In copilarie a avut un trai modest, el fiind al doilea din sapte frati. Tatal sau a murit tanar, ca urmare a unei rani capatate pe front in Primul Razboi Mondial.
Scoala elementara a facut-o in comuna natala, fiind extrem de atasat de invatatorul sau Nicodim Toderas pe care il mentioneaza, cu multa dragoste si atasament, in Jurnalul sau. Invatatorul, intuind talentul sau la stiintele exacte, doreste sa il infieze pentru a ii putea asigura conditii optime de studiu, insa mama sa se opune.
In 1927 sustine examenul de Admitere la Liceul din Petrosani, examen pe care il promoveaza printre primii desi provenea din mediul rural si concura cu copii care beneficiasera, pana in momentul respectiv, de o educatie mai buna decat a lui. La liceu a primit Premiul I si bursa in fiecare an. Pentru a se putea intretine a meditate, inca din primul an, colegi de clasa mai instariti. In perioada Liceului il atrage in mod special matematica, unde a avut un Profesor tanar si exceptional, Ioan Margineanu. A fost presedintele “societatii de stiinte” din liceu unde a tinut mai multe expuneri, pe teme de matematica si astronomie.
Bacalaureatul l-a sustinut in 1934 la Deva si a fost primul si la acest examen. Presedintele comisiei a fost Prof. Tudor Vianu.
Ulterior, in toamna anului 1934 vine la Cluj pentru a se inscrie la Facultatea de Stiinte. A ales stiintele pentru ca a primit o bursa, datorita talentului sau, desi marele sale pasiuni au fost biologia si istoria. Dintre fostii sai profesori ii retine si ii apreciaza in mod special pe Prof. Iuga si Prof. Ionescu. De asemenea, o impresie deosebita produce asupra sa Tiberiu Popoviciu, pe atunci Asistent Universitar. Fiind un student foarte bun este cautat pentru a medita colegi de-ai lui sau elevi de liceu. Printre altii i-a pregatit, conform Jurnalului sau pe “copiii lui Papilian si pe baiatul generalului Gheorhies”. Si la Facultate a beneficiat de bursa in fiecare an, datorita rezultatelor sale foarte bune la invatatura.
In 1937 incheie Studiile Universitare si primul post pe care il ocupa este de secretar bibliotecar la Seminarul de Geometrie. In aceasta calitate in 1940 coordoneaza mutarea cartilor din Biblioteca Facultatii de Matematica din Cluj la Sibiu.
La 1 ian 1941 este numit preparator la Catedra de Caldura si Electricitate condusa de Prof. Aug. Maior. Ulterior, tot in cursul anului 1941, este incorporat in vederea efectuarii Stagiului Militar. Din cauza razboiului Stagiul sau Militar se prelungeste si este trimis pe front in primavara anului 1944. Lupta in razboi pana in anul 1945, initial pe Frontul de Est, ulterior pe cel de Vest.
Dupa terminarea Razboiului isi continua cariera didactica la Catedra de Mecanica condusa de Prof. Caius Iacob, Catedra la care este Asistent Universitar.
La indemnul lui Caius Iacob incepe sa studieze Mecanica Fluidelor. In Iunie 1949 isi sustine, cu succes, teza de Doctorat, in tema studiului Fluidelor Rotatoare. Imediat este numit Conferentiar la Facultatea de Farmacie si este numit, la indemnul si cu ajutorul Prof. Popoviciu, Prodecan al Facultatii de Matematica.
In anul 1950 este numit Conferentiar Suplinitor la Facultatea de Matematica. La inceput preda Matematici Generale la Facultatea de Geologie-Geografie si Matematici Elementare si Geometrie Sintetica la Facultatea de MAtematica.
In 1951 se formeaza la Cluj sectia de Matematica a Filialei Academiei (precursoarea actualului Centru de Calcul) unde Prof. Bal este numit cercetator. Aici incepe o colaborare fructuoasa cu Francisc Rado, rezultatele acestei colaborari fiind numeroase carti si articole publicate in reviste de specialitate. De asemenea organizeaza cercuri stiintifice pentru studenti si tineri cercetatori.
In 1953 se casatoreste cu Iuliana Iancu, devenita acum Bal cu care are doi copii, Lucinia-Lenuta nascuta in 1954 si Lascu-Radu nascut in 1957.
In vara anului 1954 este numit director adjunct la Biblioteca Filialei Academiei din Cluj, post pe care il imparte cu marele poet Lucian Blaga. Biblioteca Filialei Academiei RPR continea fondul fostei biblioteci a Blajului si a trei biblioteci maghiare din perioada interbelica. Cele mai multe carti si manuscrise, unele de mare valoare, erau neinventariate. Sarcina Prof. Bal a fost sa inventarieze aceste manuscrise si sa previna deterioarea lor. Aici colaboreaza si cu Prof. David Prodan de care il va lega o lunga prietenie.
In 1956 ii apare prima carte tiparita “Lectii de Nomografie” scrisa impreuna cu F. Rado.
In cursul anului 1959, in cadrul Institului de Calcul pune bazele unui curs de matematica pentru medici. In cadrul acestui curs tine prelegeri de geometrie plana.
In 1960 este numit Presedinte al Comisiei de Definitivat pentru Matematica si Fizica.
In 1961 este numit Profesor la Institutul Politehnic din Cluj. Din 1962 este numit Sef al Catedrei de Matematica la aceasta institutie.
In 1963 participa la organizarea Colocviului de aproximarea functiilor cu aplicatii la calcul numeric, Colocviu tinut la Filiala Academiei din Cluj.
In decembrie 1965 articolul sau “Nomogramele – un procedeu rapid de calcul” apare in Revista “Stiinta si Tehnica”.
In septembrie 1970 participa la Congresul International al Matematicienilor de la Nisa. Tot in cursul anului 1970 este cooptat ca si referent la revista “Zentralblatt”. In cursul anului 1971 apare o noua carte a carei autor principal este, “Analiza Matematica”
Se pensioneaza in cursul anului 1977. Continua si dupa pensionare colaborarea cu revista Mathematical Reviews, revista Societatii Americane de MAtematica.
Intr-o autobiografie scrisa de el am gasit cateva randuri referitoare la Centrul de Calcul: “In afara activitatii didactice si stiintifice desfasurata la Universitate si Institutul Politehnic a depus munca de cercetare si in cadrul Filialei Academiei Cluj intre anii 1954-1968, la Institutul de Calcul. Activitatea de cercetare s-a desfasurat in mai multe domenii: nomografie si calcul graphic, mecanica rationala si geometrie diferentiala. A depus straduinta sa antreneze in activitatea stiintifica si colaboratorii sai mai tineri.
A scris peste 50 de lucrari stiintifice, elaborate singur sau in colaborare.
urmeaza a se completa
Activitatea şi rezultatele prof. Lascu Bal au fost recunoscute de Institutul Politehnic Cluj, în 1969 primind o diplomă pentru rezultate remarcabile (a se vedea imaginea de mai jos).
Prof. Lascu Bal figurează în galeria personalităţilor care au condus Biblioteca Academiei Române, Filiala din Cluj-Napoca.
Activitatea şi rezultatele prof. Lascu Bal au fost consemnate în unele cărţi importante de istoria matematicii:
- Şt. M. Andonie, Istoria matematicilor aplicate clasice din România. Mecanică şi astronomie, Editura Academiei RSR, 1971.
Click on “<” or “>” to slide, on “X” to enlarge.
Dan Fornade, Personalitati clujene (1800-2007), Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2007, p. 41.
- A. Georgescu, G.-V. Cîrlig, C.-L. Bichir, R. Radoveanu, Matematicieni români de pretutindeni, Editura Pământul, Piteşti, ediţia a 2-a, 2006 – it refers to the previous book.
Click on “<” or “>” to slide, on “X” to enlarge.
Versiune: 30 mai 2017.
Click on “<” or “>” to slide, on “X” to enlarge.