Matematician și dezvoltator de software, membru magistru al Institutului.
(a se consulta mai multe despre fondarea informaticii clujene; istoricul ITC – curând)
A activat la Institut în perioada 1957-1968 (iar apoi, între 1970-1990, ca membru de onoare), având o contribuție notabilă la construirea primelor calculatoare electronice românești, DACICC-1 și DACICC-200 și elaborarea software-ului pentru ele.
A fost apoi directorul Institutului pentru Tehnică de Calcul (ITC) Cluj încă de la înființare (1968), până în 1990, fiind totodată director adjunct la centrala din București a acestui institut.
El este autor/coautor la unele din primele manuale de informatică din România:
- 1972: E. Muntean, Limbajul COBOL. Manual pentru elevii liceelor pentru prelucrarea automată a datelor, Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Bucureşti.
- 1973: E. Muntean, L. Negrescu, A. Prodan, T. Vușcan, Introducere în informatică, Consiliul Organizării Economico-Sociale, Bucureşti.
Aceste manuale au fost folosite mai mulți ani la cele patru licee înființate în România (în București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara).
A fost (împreună cu Liviu Negrescu, Augustin Prodan și Teodor Vușcan) în echipa de cercetători de la ITC să predea informatica la liceul nou-înființat din Cluj-Napoca, fiind astfel unul din primii profesori de informatică din țară.
A primit premiul pentru matematică “Gheorghe Lazăr” al Academiei Române, 1965.
Lucrările matematice publicate la Institut ne permit să afirmăm că este membru al Şcolii Clujene de Analiză Numerică şi Teoria Aproximării.
A fost conducător de doctorat, îndrumând tezele mai multor doctoranzi.
Domnia sa este considerat unul dintre profesorii magiştri care au onorat Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea “Babeş-Bolyai”.
Este unul dintre pionierii calculatoarelor din Cluj-Napoca și din România.
Ca o recunoaştere a meritelor sale, în anul 2003 a fost recompensat (alături de alți câțiva pionieri ai informaticii românești) de către președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
versiune: 3 decembrie 2018