Istoria primelor calculatoare din România cu tranzistori, RAM, SO, compilator.
Fondarea analizei numerice şi a informaticii din România
Prin Institutul de Calcul, Clujul apare la loc de frunte în istoria calculatoarelor din România.
Aici au fost construite primele calculatoare cu: relee, cu tranzistori, cu RAM, cu SO (sistem de operare), cu compilator.
Meritul incontestabil îi aparţine savantului Tiberiu Popoviciu, despre care se poate spune că:
– „este unul dintre cei mai mari matematicieni români”,
– „a pus bazele analizei numerice în România”
– este unul dintre pionierii informaticii româneşti (om de ştiinṭă vizionar, sub conducerea sa s-a construit primul calculator românesc cu tranzistori şi cu memorie RAM (DACICC-1, 1963), iar apoi primul calculator din România cu sistem de operare şi compilator (DACICC-200, 1968) – acesta a fost cel mai puternic calculator conceput şi creat de români.
– a creat bazele informaticii (soft+hard) din Cluj-Napoca. Pe lângă formarea specialiştilor în software şi hardware (de la zero, la locul de muncă), Popoviciu a avut contribuṭii decisive la fondarea învăṭământului informatic: fondarea Secṭiei de Maşini de Calcul (informatică) la Facultatea de Matematică (1962), înfiinṭarea la Cluj-Napoca a primului liceu de informatică (1971, simultan cu cele din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara).
Autor: Emil Cătinaş
Versiune: 13 octombrie, 2022.
© Emil Cătinaş, Institutul de Calcul “Tiberiu Popoviciu”
Articolul de mai jos este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.
Dacă doriţi un acord pentru republicarea lui (fie în întregime, fie a unor părţi, fie a pozelor), vă rugăm să ne trimiteţi un email pe adresa ecatinas [at] ictp.acad.ro
Pentru referire/citare vă rugăm să folosiţi formatul:
E. Cătinaş, Istoricul Institutului de Calcul: fondarea analizei numerice din România, contribuţii la fondarea informaticii din România, https://ictp.acad.ro/ro/istoric, accesat la data de [completaţi]
Notă:
- informaţiile prezentate nu sunt într-o formă finală, ele sunt în curs de elaborare;
- ordinea (şi importanţa) unor constructori ai calculatoarelor precum şi contribuţiile lor se pot schimba/preciza, pe măsură ce apar elemente noi în procesul de documentare pe acest subiect.