Autor: Emil Cătinaş
Versiune: 30 noiembrie, 2018.

© Emil Cătinaş, Institutul de Calcul “Tiberiu Popoviciu”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.
Dacă doriţi un acord pentru republicarea lui (fie în întregime, fie a unor părţi, fie a pozelor), vă rugăm să ne trimiteţi un email pe adresa ecatinas [at] ictp.acad.ro
Pentru referire/citare vă rugăm să folosiţi formatul:
E. Cătinaş, Istoricul Institutului de Calcul:  fondarea analizei numerice din România, contribuţii la fondarea informaticii din Româniahttps://ictp.acad.ro/ro/istoric, accesat la data de [completaţi]

Matematician și dezvoltator de software, membru remarcabil al Institutului, în prezent membru de onoare
(a se consulta mai multe despre fondarea informaticii clujene; istoricul ITC – curând).

A activat la Institut în perioada 1960-1968, având o contribuție majoră la elaborarea software-ului primelor calculatoare electronice românești, DACICC-1 și DACICC-200:

  • A elaborat o bibliotecă de funcţii matematice (în cod mașină, pentru calculatorul DACICC-1 – primul calculator cu tranzistori și memorie internă din România)
  • A elaborat primul compilator din România (pentru DACICC-200 – primul calculator din România cu sistem de operare și compilator).

A activat în domeniul software-ului la Institutul de Tehnică de Calcul (ITC).

El este autorul unor manuale bine apreciate de programare (în C, C ++, C#, etc).

El este coautor al primelor manuale de informatică din România (1973), care au fost folosite mai mulți ani la cele patru licee înființate în România (în București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara). A fost (împreună cu dr. Emil Muntean, dr. Augustin Prodan și Teodor Vușcan) în echipa de cercetători detașați să predea informatica la liceul nou-înființat din Cluj-Napoca, fiind astfel unul din primii profesori de informatică din țară.

Lucrările matematice publicate la Institut ne permit să afirmăm și că este membru al Şcolii Clujene de Analiză Numerică şi Teoria Aproximării.

Este unul dintre pionierii calculatoarelor din Cluj-Napoca și din România.

Alte amănunte și ilustrații se găsesc pe pagina cu istoricul Institutului.

(versiune: 14 mai 2019)

Data naşterii: 7 Septembrie 1937, localitate?.

Studii:

  • 1956, absolvent Liceu ?
  • 1960, absolvent al Facultăţii de Matematică-Fizică, secţia Matematică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Poziţii ocupate:

  • 1960-1965: Cercetător stagiar la Institutul de Calcul al Academiei R.S. România, filiala Cluj-Napoca (ICTP).
    Preocupări:
    1960-1962 programare liniară.
    1962-1965 probleme specifice domeniului calculatoarelor electronice.
    probleme teoretice: verificarea formală a schemelor logice de algoritmi.
    probleme practice: elaborarea de programe pentru calculatorul DACICC-1; realizarea de programe pentru prelucrări statistice, pentru calculul soluţiilor sistemelor de ecuaţii liniare, inversări de matrice etc.
  • 1965 – iunie 1968: cercetător ştiinţific la ICTP; elaborarea de programe de sistem pentru intrări-ieşiri la calculatorul DACICC-200; realizarea pentru acelaşi calculator, a unui compilator pentru limbajul FORTRAN-2
  • iulie-august 1968: cercetător principal gradul III la ICPUEC, Filiala Cluj-Napoca (ulterior denumit Institutul pentru Tehnică de Calcul)
  • septembrie 1968 – martie 1969: specializare la firma franceză CII (Compagnie Internationale Pour L’informatique), specializare în limbajul COBOL.
  • May 1969 – 1972, ITC,
    Elaborarea documentaţiei în limba română pentru limbajul COBOL. Realizarea în colectiv, a unui sistem de programe în COBOL pentru evidenţa automată a stocurilor din magaziile I.C.S. Acest sistem a fost aplicat mai mulţi ani.
  • Martie 1973 – octombrie 1973, Inginer de sistem la CII. Elaborarea de programe de test pentru compilatorul LPS.
  • Noiembrie 1973 – Februarie 1990 (ITC)
    Proiectarea şi construirea de compilatoare utilizând limbajul CDL (Compiler Description Language). Interfeţe utilizator.
  • Martie 1990: cercetător ştiinţific II la ITC
  • 1991-1999: cercetător ştiinţific I la ITC. Implementarea limbajelor CPL-1 şi C sub sistemul de operare AMS, utilizând sistemul CDL
  • septembrie 1999 – pensionare

Activitate didactică (care continuă şi în prezent):

  • 1961-1963
    Asistent prin cumul la Catedra de Analiză a Facultăţii de Matematică de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
  • 1970-1971
    Plata cu ora la liceul de Informatică din Cluj-Napoca. Disciplina: Introducere în Informatică.
  • 1980-2017
    Cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; titular al cursurilor: Programare Funcţională, Limbaje Formale şi Translatoare

(L. Negrescu)

(urmează a se completa)

Mi-am procurat seturi de piese pentru construirea roboţilor de tip Logo MINDSTORMS EV3. Aceştia funcţionează pe bază de programe care se scriu utilizând nişte limbaje adaptate pentru ei.

În principiu am construit două tipuri de roboţi: roboţi vehicul şi roboţi umanoizi. Am scris deja o mulţime de programe pentru ei şi îmi propun publicarea unei serii de volume care se adresează celor care doresc să se iniţieze în construirea şi programarea roboţilor de tip Lego MINDSTORMS EV3. Volumele vor putea fi utilizate pentru organizarea cercurilor de roboţi în şcoli şi facultăţi.

Deja am publicat cu Microinformatica un volum întitulat Construirea şi programarea roboţilor Lego MINDSTORMS EV3 care conţine programe pentru roboţii de tip vehicul. 

Volumul I conţine construirea roboţilor de tip VEHICUL utilizând setul Lego MINDSTORMS EV3. Cele mai simple programe definite în volum se pot realiza direct pe robot. Programe mai complexe se realizează utilizând aplicaţia Lego MINDSTORMS EV3 Home Edition. Sunt abordate programe cu privire la acţionarea motoarelor, deplasări ale roboţilor de tip VEHICUL pe benzi colorate şi într-un labirint, evitarea obstacolelor, afişări de figuri şi texte, emiteri de sunete, note muzicale, precum şi cuvinte englezeşti şi romaneşti.

Volumul II, deja elaborat, conţine programe cu blocuri de senzori, cu variabile şi constante, crearea tablourilor şi accesul la elementele acestora. Sunt utilizate şi facilităţile de calcul utilizând operatori aritmetici şi logici, apelul funcţiilor elementare şi trigonometrice. În final se abordează crearea şi utilizarea blocurilor utilizator.

Volumul III va aborda construirea unui robot UMANOID, precum şi definirea de programe complexe care să se execute pe ambele tipuri de roboţi. În particular, se vor construi şi programe pentru jocuri. Un exemplu de astfel de program este pentru o variantă a bine cunoscutului joc Nim.

Probabil va urma şi un volum 4 care va conţine programe complexe.

In anul 2016 am organizat un cerc de programare a roboţilor la Facultatea de Calculatoare. De atunci nu am mai organizat cercul respectiv, deoarece am mai multe ore la disciplinele amintite mai sus şi din această cauză am renunţat. Poate o sa reiau cercul in viitor.

In figura de mai jos este afişat robotul vehicol.

(L. Negrescu)

[us_single_image image=”3342″]

Documentația pentru primul compilator românesc, DACICC-FORTRAN, proiectat pentru calculatorul DACICC-200.

Calculatorul a fost proiectat și construit la Institut, între anii 1966-1968, în clădirea de pe str. Republicii nr. 37.
El a fost finalizat de aceeași membri ai Institutului (secția Mașini de Calcul de la ICTP), transferați pentru a forma în 1968 noul Institut pentru Tehnică de Calcul (ITC).
ITC a purtat în primii ani numele Institutul pentru Cercetări și Proiectări pentru Utilaje Electronice de Calcul.

Liviu Negrescu este coautor (alături de dr. Emil Muntean, Augustin Prodan şi Teodor Vuşcan) al unuia din primele manuale româneşti de informatică, în 1973, folosit de toate cele patru licee nou înfiinţate, în 1971 (la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj).

Negrescu Liviu, Limbajele C si C++ pentru incepatori

Click on “<” or “>” to slide, on “X” to enlarge.

Negrescu Liviu, Negrescu Lavinia – Limbajul C# pentru incepatori

Click on “<” or “>” to slide, on “X” to enlarge.

Negrescu Liviu, Negrescu Lavinia – Construirea si programarea robotilor, vol. 1, Lego Mindstorms EV3