Autor: Emil Cătinaş
Versiune: 30 noiembrie, 2018.

© Emil Cătinaş, Institutul de Calcul “Tiberiu Popoviciu”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale.
Dacă doriţi un acord pentru republicarea lui (fie în întregime, fie a unor părţi, fie a pozelor), vă rugăm să ne trimiteţi un email pe adresa ecatinas [at] ictp.acad.ro
Pentru referire/citare vă rugăm să folosiţi formatul:
E. Cătinaş, Istoricul Institutului de Calcul:  fondarea analizei numerice din România, contribuţii la fondarea informaticii din Româniahttp://ictp.acad.ro/ro/istoric, accesat la data de [completaţi]

Ing. Mircea Bocu – inginer electronist, membru marcant al Institutului, în prezent membru de onoare.

A fost angajat la Institut în perioada 1958-1968, având o contribuție majoră în conceperea şi realizarea unora din primele calculatoare electronice din România, DACICC-1 şi DACICC-200 (primul calculator românesc cu tranzistori şi memorie internă cu ferite, respectiv primul calculator românesc cu sistem de operare şi compilator).

Ing. Mircea Bocu poate fi considerat ca unul din pionierii informaticii din Cluj-Napoca şi din România.

Ca o recunoaştere a meritelor sale, în anul 2003 a fost recompensat (alături de alți câțiva pionieri ai informaticii românești) de către președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A refuzat să fie membru al Partidului Comunist Român, ceea ce i-a redus oportunitățile de avansare profesională (de exemplu nu a avut voie să se înscrie la doctorat, nu a beneficiat de deplasări în străinătate).

(versiune: 25 apr. 2017)

Titlu
Titlu
Titlu