Institutul de Calcul Tiberiu Popoviciu

Din 1951

fondator: Tiberiu Popoviciu.

Domenii

analiză numerică, modelare.

Rezultate notabile

invent. B-spline noduri neechid.

Pentru articolele ştiinţifice publicate în ultimii 10 ani a fost începută activitatea de conversie a fişierelor LaTeX în fişiere HTML, cu postarea lor pe site (a se vedea de exemplu articol1, articol2, articol3, articol4, articol5, articol6, etc.).

Activitatea este necesară pentru a îmbunătăţi interacţiunea website-ului cu motoarele de căutare, având în vedere că acest standard este de facto pentru unele edituri (Springer, Elsevier, etc.).

Acest proces a fost finalizat pentru articolele publicate din 2010 în revista editată la ICTP, J. Numer. Anal. Approx. Theory.

A fost începută reconstituirea şi postarea Rapoartelor anuale de activitate vechi, de la înfiinţare, în 1951.

A fost completată lista lucrărilor publicate în anii 1951-1956, 1957-1975 (în curs de finalizare), 1976-1989 (7 mar., 2024), rapoartele complete pe anii 1990-prezent fiind finalizate de mai mulţi ani.

Alături este prezentată prima pagină a Raportului de activitate din 1957, când Institutul a început construirea de calculatoare electronice (a se vedea pagina de istoric).

In acest an, 2023, institutul organizează conferinţa internaţională Numerical Analysis, Numerical Modeling, Approximation Theory (NA-NM-AT 2023) noiembrie, ca parte a ediţiei 2023 a Zilelor Academice Clujene.

In 2022, institutul a organizat conferinţa internaţională Numerical Analysis, Numerical Modeling, Approximation Theory (NA-NM-AT 2022) 26-28 octombrie, ca parte a ediţiei 2022 a Zilelor Academice Clujene.

In 2022, revista Journal of Numerical Analysis and Approximation Theory – editată la Institut – a aniversat 50 de ani de la înfiinţarea sa, în 1972. Tot din acest an, ea este inclusă în baza de date Scopus (Elsevier).

Dr. Emil Cătinaș, redactor șef, a susţinut prezentarea “50 de ani de la înfiinţarea revistei Journal of Numerical Analysis and Approximation Theory“, la ceremonia de deschidere a Zilelor Academice Clujene 2022 (7 Octombrie).

In 12 octombrie, comitetul de redacţie a organizat un workshop cu membrii comitetului și cu membri ai ICTP care sprijină activităţile JNAAT, pentru a analiza strategii de dezvoltare pentru revistă.

In 2021 Institutul a aniversat 70 de ani de la înfiinţarea sa, în 1951.

Cu această ocazie a fost organizat un simpozion, în data de 28 octombrie.

Cea mai accesată pagină:87%

87%

Rezultate recente, notabile

Lucrările pot fi accesate după:

Birkhäuser/Springer

Springer

Springer

Lambert

Experienţă la supercalculatoare

Acorduri de colaborare cu Forschungszentrum Jülich (Germania), cu realizarea de aplicaţii numerice la supercalculatoare.

Journal of Numerical Analysis and Approximation Theory

Revistă de specialitate care apare din 1972, editată la Institut sub egida Editurii Academiei Române.
In Scopus (Elsevier), din acest an.

Tiberiu Popoviciu

„… unul din cei mai mari matematicieni români” [acad. Caius Iacob].

„… primul mare matematician dat de Transilvania după J. Bolyai” [acad. Caius Iacob].

Unul din pionierii calculatoarelor electronice din România, fondatorul industriei IT din Cluj.

Apare în selecta listă History of Approximation Theory.

Unele din primele calculatoare electronice construite în România

  • MARICA, ’59, calculator cu relee electromagnetice.
  • DACICC-1, ’63, al treilea din România, dar primul cu tranzistori şi memorie RAM (din ferite).
  • DACICC-200, ’68, primul din România cu sistem de operare şi compilator. Cel mai puternic calculator conceput şi realizat de români.

Şcoala clujeană de analiză numerică şi teoria aproximării

Arborele descendenţilor doctori ai lui T. PopoviciuGh. Călugăreanu şi D.V. Ionescu.

LinkedIn
YouTube

Anunțuri

Susținere teză de doctorat Andrei Stan

Anunțuri
Avem plăcerea de a vă invita la susținerea publică a tezei de doctorat a lui Andrei Stan, cu titlul Nonlinear Systems and Nash Type Equilibrium, elaborată sub îndrumarea lui Radu…

Publicații

Asupra unei demonstraţii a teoremei lui Weierstrass

Uncategorized
Rezumat Autor(i)Dimitrie D. Stancu Institutul de Calcul, Academia Română Cuvinte cheiePDFVersiune scanată. Versiune PDF-LaTeX. Citați articolul în formaD.D. Stancu, Asupra unei demonstraţii a teoremei lui Weierstrass, Buletinul Inst. Politehnic Iaşi (N.S.)…